Wou priester losgeld voor gestolen schilderij? NIEUWE PISTE IN ZAAK ROND RECHTVAARDIGE RECHTERS

Wou priester losgeld voor gestolen schilderij?

GENT

NIEUWE PISTE IN ZAAK ROND RECHTVAARDIGE RECHTERS

Een detail van het gestolen paneel. – Foto KOS

De mysterieuze diefstal van de Rechtvaardige Rechters kent een nieuwe episode. Volgens een 91-jarig vrouw werd het paneel van het meesterwerk Het lam Gods door meerdere daders gestolen. Haar nonkel, kanunnik Kamiel Van Ongeval, was het kopstuk achter de verdwijning. De priester wou losgeld van het bisdom zodat hij gedupeerden kon terugbetalen na verkeerde beleggingen tijdens de bankencrisis.

Wie dacht dat het onderzoek naar de Rechtvaardige Rechters, dat verdween in 1934, sinds enkele nieuwe gebeurtenissen in een definitieve plooi kwam te liggen, is eraan voor de moeite. Recent viel de politie binnen bij een Gentse familie en onthulde oud-bankdirecteur Jan Bosselaers nog dat de Kredietbank in de jaren ’80 benaderd is door een advocaat die het paneel wilde verkopen voor 20 miljoen Belgische frank (500.000 euro).

Iedereen ging er altijd van uit dat de diefstal van het schilderij van de gebroeders van Eyck uit de Sint-Baafskathedraal het werk was van één dader, namelijk Arsène Goedertier. Gisteren gooide Christiana De Geest echter een ander licht op de zaak: het paneel werd volgens haar door meerdere daders gestolen en het kopstuk achter de verdwijning was kanunnik Kamiel Van Ongeval. De 91-jarige vrouw is de achternicht van Van Ongeval uit Deftinge bij Geraardsbergen, wiens jongere broer in de tijd pastoor-deken was in Wetteren. Net op dat moment was Goedertier daar koster.

lees verder: hln.be/regio/nieuws-uit-gent/wou-priester-losgeld-voor-gestolen-schilderij-a2385452/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.