VERVOLGVERHAAL DE KUNSTHAL – WEL GOED BEVEILIGD, NIET GOED BEVEILIGD

Vervolgverhaal De Kunsthal – wel goed beveiligd, niet goed beveiligd

17/03/2013 – 14:30

Zaterdag 16 maart 2013 viel mij de eer ten deel gast te zijn in de TROS Nieuwsshow bij Mieke van der Weij en Peter de Bie. Onderwerp: recente ontwikkelingen rondom de inbraak in en diefstal uit De Kunsthal. De geïnteresseerden kunnen het hele interview via uitzendinggemist beluisteren.

Een enkel onderdeel uit het interview wil ik belichten omdat ik via Twitter daarop een reactie kreeg. Tom van der Meer tweette: “Ton Cremers zei dag na kunstroof overal dat beveiliging top was, terwijl ie wist dat t niet was. Want het was al zo zielig.” Een begrijpelijke en terechte reactie, ook al is ‘zo zielig’ niet mijn formulering. Het is Tom vergeven; Twitter geeft nu eenmaal niet de ruimte volledig te citeren. Wat mij betreft dus zeker geen bezwaar tegen deze beperkte weergave van mijn exacte statement in het interview.

Na de inbraak in De Kunsthal weigerde ik wat ik altijd weiger: ik ga niet staan dansen op het geslachtofferde museum dat geblesseerd op de grond ligt te spartelen.

Echter, wanneer de museumdirecteur nonsens uitkraamt over de beveiliging, kan ik geen kant uit. Die nonsens ondersteunen zou mij maken tot de ‘laughing stock’ in de beveiligingswereld omdat iedereen begrijpt, daar hoef je zelfs geen deskundige voor te zijn, dat de beveiliging van De Kunsthal alles behalve state of the art was.

Ik moest op gerichte vragen van journalisten over dat nonsensicale state of the art wel in eerste instantie beantwoorden als beveiliger en niet als lid van de (soms te) hechte museumgemeenschap. Tot die keuze werd ik een keer eerder gedwongen na de uitgebreide diefstal uit het Westfries Museum toen de toenmalige directeur jokkebrokte over de beveiliging. Daar is inmiddels meer dan genoeg over gezegd.

Ik heb mij destijds toen de diefstal uit het Westfries Museum plaatsvond – de dief had uren de tijd om zijn buit te verzamelen – en ook recent na de inbraak in De Kunsthal aanvankelijk beperkt tot milde algemeenheden over de beveiliging en verklaard dat er blijkbaar verbeterpunten zijn. Sterker nog: ik verklaarde tegen beter weten in dat de beveiliging in orde was. Terugkijkend had ik dat niet moeten doen. Een mens is nooit te oud om te leren (met excuus voor dit cliché).

Hoe groot en verwijtbaar die verbeterpunten zijn, verklaarde ik pas nadat de falende directies mij in een spagaat dwongen tussen milde afscherming van de feiten en het achterste van mijn tong laten zien. Misschien is het beter voortaan meteen het achterste van mijn tong te laten zien en daardoor de museumwereld de gelegenheid te geven noodzakelijke stappen te nemen om de beveiliging te verbeteren.

Ton Cremers

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.