RUUD SPRUIT, OUD-DIRECTEUR WESTFRIES MUSEUM KOMT MET BOEK OVER KUNSTDIEFSTALLEN

Ruud Spruit, oud-directeur Westfries Museum komt met boek over kunstdiefstallen

07/11/2008 – 08:55

Ruud Spruit, oud-directeur van het Westfries Museum, komt volgend jaar met een boek over grote kunstdiefstallen. Het is een bewerking van een Amerikaans boek. Een vijftal Nederlandse ’spraakmakende museumberovingen’ komen ook aan bod. Daar hoort zonder twijfel de miljoenendiefstal uit het Westfries Museum ook bij. Spruit was toen nog directeur van dit museum in Hoorn, maar kreeg daarna veel kritiek op de beveiliging.

Kunstroof
Op de site waar Spruit te boeken is voor allerlei gastoptredens is over het boek te lezen: ”Grote kunstdiefstallen staan in het boek ‘Kunstroof’ centraal. Ruud Spruit maakte de bewerking voor Nederland van het in Amerika verschenen, rijk geïllustreerde boek over de grote kunstdiefstallen wereldwijd, de moeizame teruggave van de Holocaustkunst, de beroving van archeologische vindplaatsen, het leegroven van het museum in Bagdad na de inval van de Amerikanen. Voor Nederland wordt een vijftal spraakmakende museumberovingen van de laatste jaren behandeld. Het boek Kunstroof verschijnt in april 2009 als co-produktie van Madison Press en Bataafsche Leeuw.”

In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden uit het Westfries Museum 23 zeventiende eeuwse schilderijen, een prent, een tekening en een zestigtal zilveren objecten gestolen. De gezamenlijke verkoopwaarde werd geschat op ongeveer 10 miljoen euro. Van de buit is nog steeds geen spoor. De ’inbrekers’ hadden detectoren van het alarmsysteem afgeplakt en zich laten insluiten. Dankzij de inbraak kreeg het museum veel publiciteit. Directeur Spruit hield samen met toenmalig wethouder Tonnaer vol dat het museum goed beveiligd was.

Per 1 april 2007 is Spruit (vervroegd) met pensioen gegaan (omdat zijn positie onhoudbaar was). Zijn afscheid werd overschaduwd door de miljoenendiefstal uit het gemeentelijke museum. Hij schrijft nu boeken en geeft ook lezingen waar hij onder andere spreekt over de kunstroof.

Nawoord Ton Cremers:

Ruud Spruit gaat onvermijdelijk de geschiedenis in als de leugenachtige museumdirecteur die vanaf het moment dat de inbraak in zijn museum bekend werd glashard gelogen heeft over de beveiliging van zijn museum. Bovendien was hij niet in staat van alle gestolen objecten foto’s te presenteren. Die beveiliging was ver onder de maat maar Spruit koos ervoor – om zijn hachje te redden – te liegen dat die beveiliging geavanceerd was en dat hij slachtoffer werd van professionele criminelen. Baarlijke nonsens: de ouderwetse bewegingsmelders die Spruit in zijn museum had, werden simpelweg door de criminelen afgeplakt. Door zijn leugens heeft Spruit de Nederlandse museumwereld een zeer slechte dienst bewezen. Zichzelf trouwens ook want zijn liegen heeft een smet geworpen op de naam Spruit. Het is hondsbrutaal dat de man nu plannen heeft een boek over kunstcriminaliteit te publiceren. Mocht hij aan de inbraak en diefstal in het Westfriesmuseum een trauma hebben overgehouden dan ware het beter geweest hulp te zoeken bij een psychiater in plaats van ter verwerking van dat trauma een boek te publiceren over kunstcriminaliteit. In zijn vorige boek ‘Spruit Spreekt’ (een betere titel ware geweest ‘Ruud Raaskalt’) zette Spruit zijn leugens voort. Blijkbaar kan de man niet anders.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.