Onderzoek naar "spijtig" (??) voorval bij de musea (Antwerpen: medewerker afdeling musea verdacht van diefstal uit museumbibliotheek)

09 | 12 | 08

PERSBERICHT KABINET SCHEPEN PHILIP HEYLEN

“Afgelopen maandag (8 december 2008) werden de Antwerpse musea gecontacteerd door een Antwerps antiquaar. Deze kreeg in zijn zaak boeken te koop aangeboden waarvan hij vermoedde dat ze afkomstig waren uit een museumbibliotheek. Een eerste intern onderzoek bevestigde dit vermoeden.
Dinsdag werd de politie over de feiten ingelicht en het onderzoek overgeheveld naar het parket. Op basis van een persoonsbeschrijving en foto’s kon de antiquaar de aanbieder van de boeken formeel identificeren, die een personeelslid van de afdeling musea bleek te zijn. Dinsdagavond werd bij de verdachte een huiszoeking uitgevoerd. Woensdagochtend werd hij opgepakt voor ondervraging en zou de man bekend hebben. Er zullen gepaste maatregelen genomen worden.

De musea betreuren het voorval en benadrukken dat zij in eerste instantie de resultaten van het onderzoek afwachten. In de Antwerpse musea worden strikte veiligheidsvoorschriften opgelegd voor bezoekers en werknemers, zoals leeszalen onder toezicht, getrapte toegang tot depots en controles. Naast expliciete veiligheidsmaatregelen speelt de professionaliteit en integriteit van de medewerkers van de musea een belangrijke rol.
Onder meer de goede band met het uitgebreide netwerk van antiquaars maakte het mogelijk om snel deze voorgevallen onregelmatigheid op te sporen.”

Meer info over dit persbericht:

Annelies Nauwelaerts, tel. 03 220 82 88, annelies.nauwelaerts@stad.antwerpen.be
Verantwoordelijke schepen: Philip Heylen, schepen voor cultuur en toerisme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.