Erfgoedarena 16 maart 2011 Het kan me gestolen worden. Met als thema: Diefstal door medewerkers in het erfgoedveld

Op woensdagavond 16 maart 2011, aanvang 20.00 uur, organiseren Erfgoed Nederland en de Reinwardt Academie een Erfgoedarena met als thema Het kan me gestolen worden. Diefstal door medewerkers in het erfgoedveld.

Onderwerp

Diefstal komt in alle sectoren van de samenleving voor, ook in erfgoedinstellingen. Bijna elke organisatie heeft ervaring met pijnlijke incidenten waarbij iets is meegenomen door een vrijwilliger, een beveiliger of een medewerker. De verleiding kan groot zijn om iets van waarde mee te nemen uit een depot of vitrine. Maar in de media horen we hier weinig over. Erfgoedinstellingen kiezen er blijkbaar voor om weinig tot geen ruchtbaarheid te geven aan interne diefstal. Een uitzondering hierop was het Stadsarchief Amsterdam die onlangs in het nieuws verscheen vanwege de diefstal van een aantal waardevolle en unieke documenten. De organisatie zocht wel zelf de publiciteit op. Wat leverde dat op? En zijn er afdoende maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen?

Hoe gaat een erfgoedinstelling om met de ontdekking van interne diefstal? Welke argumenten liggen ten grondslag aan de beslissing om wel of niet te kiezen voor aangifte bij de Politie? Wanneer worden de media ingeschakeld? Hoe zorg je ervoor dat de journalistiek op de loop gaat met het nieuws? Of is het toch beter om intern overeen te komen dergelijke incidenten geen openbare aandacht te geven?

Praat daarom met ons mee op woensdag 16 maart aanstaande. Tijdens het debat worden live-opnames gemaakt die ook direct terug te zien zijn. Bekijk de live-uitzending.

Sprekers

  • Emmy  Ferbeek, Hoofd Collectie bij het Stadsarchief Amsterdam
  • Hanna Pennock, Coördinator Kenniscentrum Veiligheid, Rijksdienst
    voor het Cultureel Erfgoed
  • Steph Scholten, Directeur van UvA Erfgoed (de divisie erfgoed van de Universiteit van Amsterdam)

Het debat vindt plaats onder leiding van Imre Vegh van Debat.nl, een zeer ervaren debater en een graag geziene moderator.

Aanvang

Deelname is gratis. U dient zich wel aan te melden via deze pagina.
Aanvang 19.45 uur. Het debat begint om 20.00 uur in de aula van de Reinwardt Academie. De avond eindigt om 22.00 uur met aansluitend een borrel.

Routebeschrijving

De Reinwardt Academie ligt op loopafstand van treinstation Muiderpoort. Vanaf Amsterdam CS kunt u tramlijn 9 of bus 22 richting Indische Buurt nemen.Contactpersoon

Sue-Linda Bronger, 020 – 715 58 17

Inschrijven

Inschrijven voor 16-03-2011:

http://www.erfgoednederland.nl/evenementen/erfgoedarena-16-maart-2011-het-kan-me-gestolen-worden/item15039

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.