Corrosieprobleem in sprinklerinstallatie van historische molen

Van: J. Braes jbraes@mic-europe.eu
Verzonden: dinsdag 1 juli 2008 13:20
Aan: ‘toncremers@museumbeveiliging.com’
Onderwerp: sprinklerinstallaties in erfgoedsector

(zie bijlagen bij dit bericht)

Goede morgen meneer Cremers,

Enige tijd geleden werden wij benaderd door Dhr. H. Haitsma uit de gemeente Wymbriseradiel. Het betrof een corrosieprobleem in de sprinklerinstallatie van een historische molen waar hij mee te maken heeft gehad. Voor een nieuw project, (ook een oude molen) kreeg hij van GTI Roden het advies met ons contact op te nemen om de nieuwe installaties preventief tegen dit soort corrosieprocessen te beschermen. Helaas ontbraken de gelden in het budget omdat de informatie te laat beschikbaar was.

Wij denken dat het van belang is voor u om te weten wat voor risico’s er kunnen optreden bij gebruik van sprinkler installaties. Deze systemen zijn goed maar minder goed als algemeen gedacht wordt. Ons motto is niet voor niets ‘sprinklers are protecting you, who is protecting your sprinklers’.

Sinds 2007 informeren wij de sprinklerbranche over de gevolgen van microbiële corrosie kortweg MIC. In samenspel met elektrochemische corrosie processen kunnen MIC bacteriën ernstige problemen veroorzaken in het buizenstelsel van sprinklerinstallaties. MIC veroorzaakt putcorrosie dwars door de buiswand waarbij lekkage ontstaat en verstoppingen door biofilm en tuberkel vorming. De omvang van deze problemen worden duidelijk naar mate we meer en nauwkeuriger de buizen inspecteren. De 6 maandelijkse itc test geeft nagenoeg geen inzicht in wat er werkelijk aan de hand is.

Het MIC probleem krijgt steeds meer aandacht en de verwachting is dat het binnen afzienbare tijd volledig door alle partijen erkend zal gaan worden, net zoals dat nu al het geval is in de USA.

NFPA geeft duidelijk richtlijnen om MIC tegen te gaan zie bijgesloten onderdelen uit NFPA 13.

MIC Europe BV biedt oplossingen om preventief microbiële corrosie tegen te gaan om zo het buizenstelsel van een sprinklerinstallatie volledige en permanente bescherming te geven. De kosten zijn te verwaarlozen t.o.v. de kosten van een compleet sprinklersysteem.

Bijgaand treft u onze nieuwsbrieven met meer informatie.

Wij kunnen op verzoek bij u een presentatie verzorgen.

In afwachting van uw berichten verblijven wij,

Kr
MIC Europe BV
Jos Braes
053 4784178
www.mic-europe.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.