Museum Security Network

Belgie – Politie vindt enorme schatkamer

BRUSSEL – Zowat 1.500 gestolen kunstvoorwerpen en 1.200 juwelen trof de politie aan bij een voormalige kunsthandelaar. Bij een gezamenlijke actie van Belgische en Franse politiediensten werd de man ingerekend.

Van onze redacteur

Tot 2000 werkte G.V. als kunsthandelaar. Daarna verdween zijn zaak van de radar. Toch bleek hij nog opvallend veel goud en kunstvoorwerpen in zijn bezit te hebben.

Sinds 2006 was de Franse politie naar hem op zoek, omdat hij een belangrijke heler was die samenwerkte met een van de actievere kunstbendes in Parijs. De groep opereerde in de chiquere arrondissementen van de hoofdstad en bestal zowel particulieren als kunstverzamelaars.

Vorige zomer leverde een huiszoeking van de Belgische politie niet de nodige bewijzen op om tot arrestatie over te gaan. Recent stuurde Frankrijk een rogatoire commissie uit met een Europees aanhoudingsbevel. Na een gezamenlijke actie van beide landen werd G.V. aangehouden. Hij wordt gelinkt aan 21 diefstallen, waarvan de oudste dateert van 1988. Hij wordt uitgeleverd aan Frankrijk.

De heler maakte het de speurders niet makkelijk. Hij werkte ‘netjes’ en liet weinig sporen na. Met vaste telefoons en gsm’s communiceerde hij niet. Adresrepertoria en notitieboekjes hield hij niet bij. Over de kunstwerken bestond geen enkele documentatie. Zijn geldstromen verliepen niet via bankrekeningen.

meer:

De Standaard Online – Politie vindt enorme schatkamer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.