Veel te late ratificatie Unesco 1970 markeert schaamte om Nederlandse laksheid

Hits: 2

Nederlandse invoering cultuurgoed-verdrag in zicht

(Commentaar moderator mailing list: Deze mededeling van Hirsch Ballin is allesbehalve reden tot feest maar benadrukt de schaamteloos lakse houding van Nederland bij de ratificatie van dit verdrag. Maar al te vaak gedragen we ons als een gidsland in ethische en politieke kwesties, maar puur uit opportuniteit en lafheid duurde het veel te lang voordat Unesco 1970 – bijna 40 jaar nadat dit verdrag tot stand kwam – door Nederland geratificeerd gaat worden. We hebben jaarlijks de belangrijkste internationale kunst- en antiekbeurs, de TEFAF, in ons land en hadden Unesco 1970 al veel eerder moeten ratificeren. Het moment van ratificatie zal ongetwijfeld door een aantal politieke en erfgoedspelers ‘feestelijk’ en met trots gevierd worden. Voor mij betekent het veel te late moment van ratificatie een mijlpaal die schaamte markeert. Het ‘enthousisasme’ van de Tweede Kamer is misplaatst. Ton Cremers)

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer is in grote lijnen enthousiast over de invoering in Nederland van het UNESCO-verdrag over onrechtmatige invoer, uitvoer of eigendomsoverdracht van cultuurgoederen.

Het verdrag, dat al uit 1970 stamt, gaat over de voorwerpen die de inmiddels 115 aangesloten landen zien als belangrijk in hun eigen culturele erfgoed. Nederland heeft de maatstaven daarvoor al aangewezen in de Wet tot Behoud van Cultuurbezit uit 1984. De Nederlandse deelname aan het UNESCO-verdrag betekent voor andere landen dat hun cultureel erfgoed straks ook in ons land is beschermd en dat ze het kunnen terugkrijgen als het aantoonbaar illegaal in Nederlandse handen is gekomen.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zei donderdag tijdens de behandeling in de Tweede Kamer dat de deelname door Nederland in het verdrag geen terugwerkende kracht heeft. Dat zou gewoon te ingewikkeld worden.

http://www.trouw.nl/
http://www.museum-security.org
http://www.museumbeveiliging.com
http://www.handboekveiligheidszorgmusea.nl
http://groups.google.com/group/museum-security-network
http://groups.google.com/group/library-security-and-safety

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.