TEFAF oprichter, Robert Noortman is bekend kunsthandelaar en ook dief?

Veel mensen uit Maastricht kunnen het zich nog wel herinneren. In 1987 werd er een “vreemde” kunstroof op het Vrijthof gepleegd. Er werden 9 meesterwerken van Renoir, Jan Breughel en andere gestolen.

Na een etentje met zijn vrouw ging Robert Noortman, eigenaar van de zaak, huiswaarts toen trof hij de lege muren aan. Van de meesterwerken die er hingen ontbrak ieder spoor. Hij belde de politie en deed aangifte van diefstal. Er werden echter geen braaksporen gevonden. Ook leek Robert Noortman niet echt mee te werken aan het onderzoek. Omdat er geen bewijs was dat hij zelf er iets mee te maken had, werd er toch een bedrag van 5,2 miljoen gulden uitgekeerd. In 2007 overleed de beste man aan een hartstilstand. Twee jaar later doken opeens zijn vermiste schilderijen op. Volgens privé detective Ben Zuidema, die Robert zelf had ingeschakeld om de doeken te zoeken, is er destijds een bedrag van 35.000 gulden betaald om de doeken te laten verdwijnen. Een drietal heeft de detective benaderd nadat Noortman was overleden. De doeken hadden verbrand moeten worden, maar dit is niet gebeurd. Slechts eentje gooiden ze in het vuur, de rest sloegen ze op. Sommige doeken zijn nog intact andere hebben vouwsporen.

Het desbetreffende drietal staat nu voor de rechter voor het feit dat ze meegewerkt hebben aan het helen van de kunstwerken. Het proces wordt door veel partijen in de gaten gehouden. Zo zit op de eerste rij iemand van de verzekering Lloyd. Deze verzekeringsmaatschappij betaalde de 5,2 miljoen gulden uit, en wil deze natuurlijk graag terug. Robert Noortman zal komende dagen niet gespaard worden in de rechtbank. Ondanks zijn dubieuze acties, heeft deze man ook veel positieve dingen in Maastricht gebracht. Hij richtte onder andere de TEFAF op. In 1975 startte hij met een collega-vriend, de invloedrijke kunsthandelaar Evert Douwers, Pictura 75 op, een bescheiden kunstbeurs, die erna zou uitgroeien tot de The European Fine Art Fair (TEFAF)

via TEFAF oprichter, Robert Noortman is bekend kunsthandelaar en ook dief?.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.