Sittard-Geleen protesteert tegen diefstal bronzen beelden

Sittard-Geleen protesteert tegen diefstal bronzen beelden

Sittard-Geleen – In de gemeente Sittard-Geleen zal dinsdag 4 december een glazen gedenkplaat op het trottoir voor de Stadsschouwburg onthuld worden. De gedenkplaat herinnert aan het gestolen bronzen beeld van de “De Drie Gratiën” van Sjra Schoffelen. De glazen gedenkplaat is een aanklacht tegen de diefstal van brons en bronzen beelden, die de laatste tijd steeds vaker voorkomt.

“Door de diefstal van bronzen beelden verdwijnt iedere keer weer een stukje van onze kunst en cultuur. Ik vind dat een kwalijke zaak. Ik hoop dat de onthulling van deze glazen gedenkplaat bijdraagt tot meer bewustzijn over dit onderwerp. Met dit monument willen wij de machteloosheid en boosheid over deze daad begraven en de herinnering aan de kunst koesteren”, aldus wethouder Berry van Rijswijk.

Het bronzen beeld “De Drie Gratiën”, met een gewicht van tussen de 300 en 400 kg, is in juli 2006 van de sokkel geslepen en meegenomen, vermoedelijk om omgesmolten te worden en het brons te verkopen.

Als blijvend en stil protest tegen dit soort voorvallen is op de plek waar het beeld stond een glazen gedenkplaat neergelegd. In de gedenkplaat zijn de resten van de sokkel en een fotografische weergave van het ontmantelde beeld geplaatst. De kunstenaar wil met deze gedenkplaat waarschuwen voor het afglijden van onze samenleving naar een niveau waarop al datgene wat van waarde en schoonheid is, het risico loopt te worden vernietigd. Ook is de gedenkplaat bedoeld als spiegel voor degenen die dit gedaan hebben om alsnog na te denken over de volstrekte zinloosheid van hun daad.

Dit gedenkteken is gemaakt op initiatief van Stadsschouwburg en gemeente en in samenspraak met Sjra Schoffelen, de beeldend kunstenaar van het beeld. De plaat is vervaardigd door Rob Nijpels.

http://www.blikopnieuws.nl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.