Rijksoverheid miljoenen aan kunst ‘kwijt’ :: nrc.nl

Hits: 1

De rijksoverheid is ongeveer drieduizend kunstwerken uit de eigen collectie kwijt. De schade loopt in de miljoenen euro’s, schrijft Metro.

Het zou vooral gaan om voorwerpen die in bruikleen zijn gegeven, maar die waarschijnlijk door verhuizingen en diefstal verloren zijn gegaan. Het is ook mogelijk dat de stukken cadeau zijn gedaan aan ambtenaren.

De afgelopen jaren heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed binnen de eigen ministeries, musea, gemeenten en provincies gezocht naar de zoekgeraakte kunststukken. Volgens Metro zijn de resultaten tot nu toe teleurstellend.

In maart 2007 schreef toenmalig minster van Cultuur Ronald Plasterk al dat er van de drieduizend vermiste kunststukken nog maar tweehonderd waren teruggevonden. De jaren daarna heeft onderzoek nauwelijks wat opgeleverd. De regels voor het in bruikleen nemen van een kunstwerk zijn inmiddels aangescherpt.

Onder de vermiste kunstwerken zijn onder andere schilderijen van de zeventiende-eeuwse schilder Isaac van Ostade en van de Cobra-beweging uit de jaren veertig, maar ook beeldhouwerken en Chinese Mingvazen.

meer en afbeelding:

 

Rijksoverheid miljoenen aan kunst ‘kwijt’ :: nrc.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.