RESULTAAT BEKEND VAN HET ONDERZOEK DOOR DE ERFGOEDINSPECTIE EN DE POLITIE (KLPD) NAAR IKONEN MUSEUM EN DE COLLECTIE VAN HELMICH HEUTINK

Resultaat bekend van het onderzoek door de Erfgoedinspectie en de politie (KLPD) naar Ikonen Museum en de Collectie van Helmich Heutink

28/03/2009 – 11:31

Vrijdag 3 april zal de Erfgoedinspectie op zijn site het resultaat bekend maken van het onderzoek naar de collectie iconen uit het Ikonen Museum en de particuliere verzameling van Helmich Heutink, oprichter van het museum en voorzitter van de Alexanderstichting. Over deze kwestie rapporteerde ik al eerder enkele maanden geleden en onlangs nog.

Wat gaat de Erfgoedinspectie volgende week op de site over dit onderzoek publiceren? Dat alle iconen zowel uit de collectie van het museum als die van Heutink particulier gefotografeerd zijn en dat die foto’s aan de Cypriotische autoriteiten zijn getoond en – dat zal iedereen zeer verbazen – dat geen enkele uit Cyprus geroofde icoon in die collecties is gevonden.

Een uitkomst die ik al eerder voorspelde. Zo gaat dat wanneer je twee jaar wacht met het verrichten van een onderzoek en dan ook nog eens lang van tevoren aankondigt dat je de collectie komt fotograferen. Natuurlijk zijn de Cypriotische iconen die Helmich Heutink van een Duitse handelaar kocht niet meer in de collecties te Kampen te vinden. Die handelaar adviseerde Heutink destijds die iconen niet in zijn museum tentoon te stellen omdat hij anders problemen zou krijgen met de Cypriotische autoriteiten. Hadden de Erfgoedinspectie en de KLPD nu echt verwacht dat Heutink die iconen netjes beschikbaar zou stellen om te fotograferen?

Ton Cremers

(wordt vervolgd)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.