Museum Security Network

Nijmegen haalt beelden van sokkel uit angst voor dieven

NIJMEGEN – De gemeente Nijmegen heeft tien bronzen beelden van hun sokkel gehaald om ze te behoeden voor diefstal. Dat maakte de gemeente vanochtend bekend. Sinds april namen dieven in de Waalstad en het naastgelegen Heumen meerdere bronzen beelden mee.

De gemeente wil op deze manier voorkomen dat meer beelden verdwijnen. De beelden die zijn weggehaald, zijn kwetsbaar omdat ze makkelijk om te zagen en weg te halen zijn. Een van de kunstwerken is het kenmerkende beeld van Mariken van Nieumeghen op de Grote Markt in Nijmegen.
De gemeente bekijkt nog of het mogelijk is de beelden te voorzien van diefstalbeveiliging. Als dat zo is, worden de beelden teruggeplaatst. Nijmegen telt in totaal zestig bronzen beelden die in de buitenlucht staan.
In de stad verdwenen de afgelopen maanden drie bronzen beelden, plus een beeld dat vermoedelijk ten onrechte voor brons is aangezien. In Heumen verdween één beeld. De gemeente heeft aangifte gedaan. Mogelijk vallen de beelden ten prooi aan dieven die uit zijn op brons en koper. (ANP)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.