Museum Security Network

Netherlands. Museum heist. Overval op Scheringa Museum: 2 schilderijen weg

Overval op Scheringa Museum: 2 schilderijen weg

Van onze verslaggever Harmen Bockma
gepubliceerd op 01 mei 2009 16:39, bijgewerkt op 1 mei 2009 17:50

AMSTERDAM – Bij een overval op het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek hebben meerdere personen twee belangrijke kunstwerken buitgemaakt. Het gaat om een gouache van Salvador Dali uit 1941 en een groot olieverfschilderij van Tamara de Lempicka uit 1929.

Enkele gewapende mannen drongen vrijdag rond het middaguur het museum binnen en bedreigden de receptioniste en een bewaker. Ze liepen door naar een van de zalen in het museum en haalden daar de twee werken van de muur. Na de overval vluchtten ze in een kleine zwarte auto, vermoedelijk een Volkswagen Golf.

Olieverfschilderij
De gestolen kunstwerken, beide eigendom van het museum, zijn ‘Adolescence’ van Salvador Dali, een gouache uit 1941 met een afmeting van 44,8 x 30,2 cm en ‘La Musicienne’ van Tamara de Lempicka, een olieverfschilderij uit 1929 met een afmeting van 116×73 cm.

Het Scheringa Museum kocht de gouache van Dali tijdens de Tefaf in Maastricht. Hij is afkomstig uit een belangrijke privé-collectie in Frankrijk. Het werk werd aangekocht bij Galerie Hopkins-Custot, Parijs.

De gouache toont tegelijkertijd het gezicht van de actrice Betty Stockfeld en een moeder met kind op een wijdse vlakte met een bergrug in de achtergrond. De gouache is gemaakt op een pagina van het tijdschrift Pour Vous, d.d. 11 oktober 1939.

Portret
La Musicienne van De Lempicka werd in 2002 aangekocht. Het is een portret van een artieste uit 1929. De Lempicka maakte vooral furore in het interbellum. Haar zwierige art-decoschilderijen vielen vooral in de smaak bij de toenmalige jetset. Volgens een woordvoerster van het museum destijds was de aankoop het eerste werk van De Lempicka in een Nederlands museum. ‘Net als toen, is ze tegenwoordig ook weer populair bij de jetset’, zei de woordvoerster. Amerikaanse beroemdheden als Barbara Streisand zouden werk van de kunstenares sparen.

Het museum wilde destijds niet bekendmaken hoeveel er precies voor het schilderij werd betaald, maar volgens de woordvoerster ging het bedrag ‘in de richting van’ 1 miljoen euro.

http://www.volkskrant.nl/kunst/article1191963.ece/Overval_op_Scheringa_Museum_2_schilderijen_weg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.