Loodgieter die werkte aan dak Armando Museum niet verzekerd. Verzekeraar Delta Loyd legt de schuld van de brand in het Armando Museum in Amersfoort bij de loodgieter die op de dag van de vuurzee aan de kerk werkte. Te Water Mulder zegt in zijn onderzoek naar de toedracht gedwarsboomd zijn door de SRO. ,,Ik mocht niet met de loodgieter spreken en ook niet met de tweede man die op de dag van de brand op de steiger stond.’’

‘Loodgieter schuld aan Armandobrand’ Volgens technisch onderzoeker Te Water Mulder baseert de maatschappij zich onder meer op het feit dat de loodgieter met open vuur werkte aan de dakgoot van de kerk en op foto’s van kort na de brand. De onderzoeker zegt ook uit te kunnen sluiten dat de brand door kortsluiting in de klimaatinstallatie op de zolder van het museum is ontstaan. Delta Loyd is de verzekeraar van de dagopvang voor gehandicapten naast de kerk. De 1,5 miljoen euro brandschade aan de opvang verhaalt de verzekeringsmaatschappij in eerste instantie op D.I. dak-, zink- en loodgieterswerk, aldus Te Water Mulder. De loodgieter wilde gisteren niet reageren op het nieuws van de claim.Delta Loyd zal in tweede instantie de schade verhalen op gebouwenbeheerder SRO, die opdracht gaf voor het loodgieterswerk. De onderzoeker sluit niet uit dat het zo ver komt. ,,Ik heb geen aanwijzingen gevonden dat de loodgieter was verzekerd. Als dat zo is is de SRO aansprakelijk.’’Een woordvoerder van de SRO wilde gisteren niet ingaan op de uitkomst van het Delta Loyd-onderzoek. De gebouwenbeheerder wacht een aanvullend onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de brand af, aldus een woordvoerster. De politie kon eerder niet met zekerheid vaststellen wat de oorzaak van de brand was die het Armando Museum maandag 22 oktober in de as legde.

Daarnaast wacht de SRO op een onderzoek van de gemeente naar de aanbesteding van de loodgietersklus. Dit laatste onderzoek is ingesteld omdat de man die het werk aan het museum uitvoerde de zoon is van een chef bij de SRO.

Ook de groep verzekeraars van de verwoeste Elleboogkerk laten onderzoek doen naar de achtergronden van de brand. Het rapport is nog niet klaar, zegt tussenpersoon Dresden.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.