KWALITEIT BEVEILIGING MUSEUM IS NIET ALTIJD EEN KWESTIE VAN BUDGETTEN

www.museumbeveiliging.com/2012/12/15/kwaliteit-beveiliging-museum-is-niet-altijd-een-kwestie-van-budgetten-2/

Kwaliteit beveiliging museum is niet altijd een kwestie van budgetten

15/12/2012 – 14:04http://www.museumbeveiliging.com/2012/12/15/kwaliteit-beveiliging-museum-is-niet-altijd-een-kwestie-van-budgetten/

December 15, 2012

15/12/2012 – 13:13

Beveiliging van een museum tegen diefstal is niet altijd een kwestie van geld. Toen duidelijk werd dat hoorns van neushoorns in diverse landen doelwit werden van diefstal – het ene na het andere museum werd geslachtofferd – besloot Naturalis de originele hoorns veilig op te bergen en te vervangen door kunsthars replica’s. Een proactief beleid gebaseerd op een heel simpele risico-inschatting. Zo doe je dat met risico’s en beveiliging.

In het Rotterdams Natuurhistorisch Museum werd die stap niet gemaakt en werden helaas de hoorns bij een inbraak gestolen. Jammer, want dat had – budgetneutraal zoals dat zo mooi heet – voorkomen kunnen worden. Ook na de diefstal verdedigde Jelle Reumer zijn  beleid de hoorns niet extra te beschermen. Hij had het recht die keuze te maken. Jammer dat die hoorns nu weg zijn. Met een verwijtend vingertje wijzen naar een overheid die beknibbelt op budgetten is mij iets te gemakkelijk (zie mijn vorige post over Jelle Reumer die uit zijn dak ging). Zonder kosten te maken had het museum maatregelen kunnen nemen zoals in Naturalis.

Verklaring Natuurhistorisch Museum, Rotterdam, na de diefstal van hoorns:

De neushoornkop is een mooi tentoonstellingsobject, een ‘publiekslieveling’, die in museumlessen en speurtochten een belangrijke rol speelt. Bij plaatsing in depot – geen garantie dat geen diefstal zou plaatsvinden – zou het (jonge) publiek dat moeten missen.

Een mooi tentoonstellingsobject? Ongetwijfeld; jammer dat dat moois nu definitief verdwenen is in afwachting van een maatregel als een inbraakwerende vitrine. Plaatsing in depot geen garantie dat diefstal plaatsvindt? Klopt: dat biedt geen garantie, maar wel een bijna-garantie (in Naturalis heeft men de hoorns nog); de kans op diefstal zou er een stuk minder door geworden zijn, en daar zijn beveiligingsmaatregelen nu eenmaal voor: het (aanzienlijk) verkleinen van de kans op diefstal, vandalisme of verduistering. Wanneer er een hausse is aan diefstallen bij collega-musea, dan is niets doen een slechte keuze. Om in de terminologie van een natuurhistorisch museum te blijven: je gedraagt je dan als een sitting duck.

Ton Cremers

Museumbeveiliging, Ton Cremers » Blog Archive » Kwaliteit beveiliging museum is niet altijd een kwestie van budgetten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.