KUNSTROOF SPANBROEK EERSTE GEWAPENDE MUSEUMOVERVAL (NOORDHOLLANDS DAGBLAD) EN RUUD SPRUIT ETALEERT ZIJN BEVEILIGINGSDESKUNDIGHEID.

Kunstroof Spanbroek eerste gewapende museumoverval (Noordhollands Dagblad) en Ruud Spruit etaleert zijn beveiligingsdeskundigheid.

www.museumbeveiliging.com/2009/05/05/kunstroof-spanbroek-eerste-gewapende-museumoverval-noordhollands-dagblad-en-ruud-spruit-etaleert-zijn-beveiligingsdeskundigheid/

05/05/2009 – 05:25

Gepubliceerd op 04 mei 2009, 19:16

 

spanbroek –

De kunstroof uit het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek is de eerste gewapende overval op een Nederlands museum.

,,Dit is wat ik al jaren zeg: je kunt tonnen uitgeven aan beveiliging, maar op een mooie dag lopen ze zo met een pistool naar binnen en plukken van de wand wat ze willen hebben”, zegt Ruud Spruit, ex-directeur van het Westfries Museum in Hoorn. Binnenkort verschijnt van zijn hand de Nederlandse bewerking van een internationale studie naar kunstdiefstal in de twintigste eeuw.

Spruit vreest dat de overval op het Scheringa Museum geen unicum zal blijven. ,,Een overval is tegenwoordig snel gepleegd, de samenleving is zoveel harder. Bij supermarkten is niets meer te halen, bij banken niet, dus dan komen de musea aan de beurt.”

De politie Noord-Holland-Noord heeft gisteren een rechercheteam gevormd. Er zijn videobeelden van de drie gemaskerde overvallers, ook is hun auto teruggevonden. De twee gestolen werken staan internationaal gesignaleerd. De politie en het museum doen geen mededelingen over de stand van het onderzoek.

 

Commentaar:

Je moet maar durven als ex-directeur van een leeggeroofd museum. Dat museum, het Westfriesmuseum in Hoorn, kon worden leeggeroofd door wanbeleid van Ruud Spruit die stelselmatig verzaakte structurele aandacht te geven aan de beveiliging van zijn museum en daar zeker geen “tonnen” voor uit gaf. Had hij dat wel gedaan dan was die nachtelijke inbraak in zijn museum niet zo succesvol geweest ten koste van bruiklenen uit collega musea. Hier is zonder meer sprake geweest van nalatigheid. Nalatigheid die Spruit na de inbraak probeerde te verdoezelen door glashard te liegen over het niveau van de beveiliging van het Westfries Museum – dat niveau was zonder meer veel te laag – en bovendien de criminelen complimentjes te geven met hun ‘professionaliteit’.

De overval op het Scheringamuseum gebruikt Spruit op schaamteloze wijze om zijn bewerking van een Amerikaans boek te promoten.

Ton Cremers

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.