Kunstroof Sao Paulo waarschijnlijk op bestelling

(Novum/AP) – De dieven die donderdag doeken van Pablo Picasso en Candido Portinari uit het Museu de Arte in het Braziliaanse Sao Paulo stalen, deden dat volgens de politie hoogstwaarschijnlijk op bestelling. De politie denkt dat, omdat de dieven kostbaarder werken van onder meer Van Gogh, Matisse, Renoir en Modigliani lieten hangen.

Kunstroof Sao Paulo waarschijnlijk op bestellingVolgens een museumdirecteur in Sao Paulo, Jones Bergamin, vertegenwoordigen de doeken een gezamenlijke waarde van bijna veertig miljoen euro. Hij denkt echter dat de dieven niet de professionals zijn die de politie in hen ziet. Volgens hem kozen ze voor deze werken, omdat de Portinari bij de deur hing en de Picasso simpelweg omdat hij klein is.

Het schilderij van de Braziliaanse kunstenaar Portinari uit 1939 is getiteld O Lavrador de Cafe (De koffieplukker) en wordt door Bergamin op 3,5 miljoen euro getaxeerd. Het andere gestolen doek, Portret van Suzanne Bloch uit Picasso’s blauwe periode is volgens hem 35 miljoen euro waard.

De dieven kwamen donderdagochtend rond vijf uur met behulp van een krik en een breekijzer het museum binnen. Na drie minuten binnen te zijn geweest gingen zij ervandoor met de schilderijen, zo viel op te maken uit de wazige beelden van beveiligingscamera’s. Hun gereedschap lieten ze daarbij achter. De roof had plaats tijdens een wisseling van de wacht en het alarm is door onbekende oorzaak niet afgegaan.

Volgens politieinspecteur Marcos Gomes de Moura wijst alles er op dat de dieven in opdracht handelden ‘van een of andere gekke, rijke kunstliefhebber, iemand, die, hoewel vermogend, niet rijk genoeg is om de schilderijen te kopen’.

In oktober probeerden dieven het museum ook al binnen te dringen, maar toen gooide het alarm roet in het eten. Volgens Moura gaat het nu mogelijk om dezelfde bende.

Vorig jaar maakten kunstdieven in Rio de Janeiro gebruik van het tumult tijdens het jaarlijkse carnaval om vier schilderijen van Dali, Picasso, Monet en Cézanne uit een museum te ontvreemden. Van die doeken, met een gezamenlijke waarde van zo’n 28 miljoen euro, is sindsdien geen enkel spoor gevonden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.