Kunsthal Rotterdam – helderziendheid van Charles Hill valt een beetje tegen…

Gisteren was in een Nederlandse krant te lezen dat achter de inbraak en diefstal uit de Kunsthal zo goed als zeker een Ierse bende schuil ging, althans volgens Charles Hill, voormalig Scotland Yard rechercheur:

door Jolande van der Graaf 
 
ROTTERDAM, maandag 
 
Achter de megakraak in de Rotterdamse Kunsthal waarbij in oktober vorig jaar voor honderd miljoen aan schilderijen is buit gemaakt, zit volgens de internationaal vermaarde politie-inspecteur Charley Hill vrijwel zeker een beruchte Ierse roversbende.

De gepensioneerde Engelse topagent, die jaren aan het hoofd stond van Scotland Yard’s Art Squad, benadrukt dat de twee inbrekers zeer professioneel toesloegen. De binnen tweeënhalve minuut gepleegde inbraak werd bovendien tot in detail voorbereid. Die werkwijze doet in alles denken aan de Rathkeale Rovers, die momenteel in heel Europa toeslaan , aldus Hill. De Britse speurder wist in het verleden met undercoveroperaties over de hele wereld tal van beruchte kunstroven als de diefstal van De Schreeuw (Munch) en van Schrijvende vrouw met dienstbode (Vermeer) op te lossen.

De voorspellende gave van Charles Hill, die zich in bovengenoemd artikel op schaamteloze wijze aanbiedt als bemiddelaar in de Kunsthalzaak en de Rotterdamse politie onderuit schoffelt, wordt zo langzamerhand genant.

Toen een aantal jaren geleden de door Benvenuto Cellini gemaakte Saliera (zoutvat), waarde meer dan 20 miljoen euro, kinderlijk eenvoudig gestolen werd uit het Kunsthistorisches Museum in Wenen verklaarde Hill met grote stelligheid dat een Servische bende verantwoordelijk was en dat deze diefstal snel zou worden opgehelderd. In dat laatste had hij gelijk: kort na zijn duimzuigerij werd een inwoner van Wenen gearresteerd die geheel onvoorbereid in een dronken bui steigers voor het museum op klom, een raam en een vitrine in sloeg en er met de saliera vandoor ging. Inbraak en diefstal duurden 58 seconden, maar volgens Hill was het het werk van Servische professionals.

Nu weet hij het weer zeker: een Ierse bende zit achter de inbraak in de Kunsthal. Het klopt dat een Ierse bende op pad is, was, door Europa om in te breken in musea. Echter: alleen in natuurhistorische musea om hoorns van neushoorns te stelen.

Opnieuw lijkt het er sterk op dat gepensioneerde Hill beter kan gaan golven in plaats van zich te wagen aan voorspellingen die keer op keer niet uit komen.

Ierse bende? Dan wel met banden in Roemenië waar vandaag drie vermoedelijke daders werden gearresteerd.

Ton Cremers 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.