Kunst uit Congo op expositie in Knokke is vals

De grote collectie kunst uit Congo, die tot 16 januari te bezichtigen is in het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke, zit vol vervalsingen. Het betreft de verzameling van Joseph Schelfhout. Dat bericht Knack.be.

“Iemand die weinig of niets afweet over etnische kunst, krijgt in Knokke een rijke tentoonstelling te zien, waarin bijna alle volkeren van Congo worden vertegenwoordigd, van de Luba tot en met de Kuba. Je kunt er beelden en maskers bewonderen die in alle naslagwerken over Afrikaanse kunst staan, gaande van een koninklijk beeld van de Kuba tot en met de uiterst zeldzame zitjes in Buli-stijl (Luba)”, zo schrijft Piet Swimberghe. Replica’sVolgens de auteur wordt op de tentoonstelling een soort replica’s, nabootsingen van bekende maskers en beelden uit museale collecties, getoond. Het is volgens Swimberghe een gangbare praktijk bij falsarissen om in Afrikaanse ateliers nabootsingen te laten vervaardigen op basis van foto’s van bestaande stukken. “Dat verklaart meteen waarom je in de collectie-Schelfhout zo veel klassieke stukken uit beroemde verzamelingen vindt”, luidt het. Marc Felix, een expert in etnische kunst, vindt het jammer dat de tentoonstelling veel publiciteit krijgt, wat de serieuze handelaars allerminst op prijs stellen. Felix wijst er ook op dat de internationale handel in etnische kunst overal geconfronteerd wordt met dergelijke vervalsingen. Volgens de expert is de omzet van de handel in vervalsingen veel groter dan die van de handel in authentieke stukken. (belga/dea)
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1183039/2010/11/15/Kunst-uit-Congo-op-expositie-in-Knokke-is-vals.dhtml

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.