Korte expositie kunstvandalen | Amstelveen e.o. (Amstelveens Nieuwsblad)

Korte expositie kunstvandalen | Amstelveen e.o. (Amstelveens Nieuwsblad).

‘Sufkuttig’

Het Cobra Museum aan het Sandbergplein werd vrijdag illegaal beklad met kunstzinnige graffiti. Volgens een artikel in dagblad Het Parool was de muurschildering werk van de heropgerichte actiegroep Stads Kunst Guerilla (SKG), dat zich met de protestschildering vooral verzet tegen het brave karakter van het Cobra Museum, terwijl de revolutionaire Cobra-kunstbeweging juist altijd zo rebels was. In het Parool-artikel wordt het Cobra Museum en ook gemeente Amstelveen door de actiegroep als ‘sufkuttig’ betiteld.

Schade

De gemeente zal de graffiti- en verfschade die aan het Cobra Museum werd toegebracht niet direct proberen te verhalen op de daders omdat het museum geen gemeentelijk eigendom is. Daardoor gaat het principe ‘Vandalen Betalen’ (lokale overheidscampagne) niet direct op.

De gemeente laat weten dat een ‘normale procedure’ is gestart: het museum heeft aangifte gedaan en de politie heeft ‘de zaak in onderzoek’. Het Cobra Museum zelf wil op geen enkele manier commentaar geven op het rebelse ‘kunstwerk’, dat de titel ‘Liggend naakt met grote beer’ meekreeg. Een enkeling suggereert dat de actie een publiciteitstunt van het museum zou kunnen zijn, maar dat lijkt ondenkbaar gezien de omvangrijke schoonmaakklus.

Hoogwerker

Zo moest een hoogwerker worden ingeschakeld om de hele muur schoon te krijgen. Alhoewel de wanden van het Cobra tot 2,5 meter hoogte zijn voorbewerkt met een speciale anti-graffitilaag, waardoor graffiti veel eenvoudiger is te verwijderen, reikte de verfklodders tot ver daarboven.

Het meeste schoonmaakwerk zit ‘m echter in het ernstig besmeurde trottoir, dat in tegenstelling tot het gebouw wel gemeentelijk eigendom is. Als de daders gepakt worden, wat de gemeente hoopt, wordt alsnog bekeken of de schoonmaakkosten van het trottoir op de daders kunnen worden verhaald.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.