Museum Security Network

Klok uit 1609 wordt gerestaureerd door MuseumWacht na brand

Bij het gemeentehuis van Neder-Betuwe in Opheusden was een grote brand uitgebroken. Een deel van de noodgebouwen stond daarbij in lichterlaaie en is volledig in de as gelegd. Ter plaatste deed de brandweer er alles aan om de brand te blussen en te zorgen dat het niet over zou slaan naar het nabijgelegen monumentale gedeelte van het gemeentehuis. Na lang blussen kon er begonnen worden met de opruimwerkzaamheden. Voor het beredderen van het archief en de antieke objecten is MuseumWacht ingeschakeld.

Volgens de burgemeester van Opheusden is de brand ontstaan door kortsluiting in een radio van de mannen die op het moment van de brand aan het werk waren in de noodgebouwen.  Ondanks dat de brandweer er alles aan gedaan heeft om er voor te zorgen dat het monumentale gemeentehuis niet in rook op zou gaan is er wel erg veel roetschade. De rook is vanuit de noodgebouwen naar het gemeentehuis  getrokken waardoor het gehele gemeentehuis roetschade had. Het monumentale deel van het gemeentehuis in Opheusden was hierdoor gesloten. Het was geen veilige en gezonde werkomgeving meer voor de ambtenaren door de hoeveelheid roet. Alles in het gemeentehuis is  schoongemaakt en alle belangrijke documenten, kostbare en bijzondere objecten zijn door medewerkers van MuseumWacht opgehaald.
Eenmaal aangekomen in het zwaar beveiligde depot in Beekbergen zijn er schaderapportages opgesteld van de objecten zodat deze zo spoedig mogelijk gerestaureerd kunnen worden om vervolg schade te voorkomen.

 

lees verder:

via Nieuwsbrief MW 005 Brand Opheusden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.