Het Haags Historisch museum is de weg helemaal kwijt

Het Haags Historisch museum is de weg helemaal kwijt

by Ton Cremers

“Op zondag 8 november verzorgt ‘meestervervalser’ Geert Jan Jansen de tweede Gevangenpoortlezing in het Haags Historisch Museum”.

De eretitel ‘meestervervalser’ is niet van mij. Ik stoor mij aan complimenten voor criminelen, vooral wanneer die complimenten afkomstig zijn van slachtoffers.

Onbegrijpelijk. Meneer Jansen heeft vele jaren achtereen tientallen verzamelaars en musea financieel ernstig benadeeld. Vol trots bazuint hij rond dat hij zelfs Karel Appel om de tuin heeft weten te leiden met een vervalsing. Borstkloppend wordt gesuggereerd dat musea schilderijen in huis hebben die Jansen geschilderd heeft in de trant van beroemde meesters.

Niet alleen particulieren en musea zijn door Jansen benadeeld; de hele kunsthandel heeft te leiden van oplichters als Jansen, Van Meegeren, Beltracchi en vele anderen.

Keer op keer lees je over deze oplichters dat ze ‘meesters’ zijn in hun vak. Het zal zo zijn. Liever zag ik de nadruk gelegd op de schade die ze aanrichten in plaats van op de vaardigheid waarmee ze dat doen.

Dat een museum podium geeft aan deze crimineel is een gotspe.

Source: Het Haags Historisch museum is de weg helemaal kwijt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.