Het Haags Historisch museum is de weg helemaal kwijt

“Op zondag 8 november verzorgt ‘meestervervalser’ Geert Jan Jansen de tweede Gevangenpoortlezing in het Haags Historisch Museum”.

De eretitel ‘meestervervalser’ is niet van mij. Ik stoor mij aan complimenten voor criminelen, vooral wanneer die complimenten afkomstig zijn van slachtoffers.

Onbegrijpelijk. Meneer Jansen heeft vele jaren achtereen tientallen verzamelaars en musea financieel ernstig benadeeld. Vol trots bazuint hij rond dat hij zelfs Karel Appel om de tuin heeft weten te leiden met een vervalsing. Borstkloppend wordt gesuggereerd dat musea schilderijen in huis hebben die Jansen geschilderd heeft in de trant van beroemde meesters.

Niet alleen particulieren en musea zijn door Jansen benadeeld; de hele kunsthandel heeft te leiden van oplichters als Jansen, Van Meegeren, Beltracchi en vele anderen.

Keer op keer lees je over deze oplichters dat ze ‘meesters’ zijn in hun vak. Het zal zo zijn. Liever zag ik de nadruk gelegd op de schade die ze aanrichten in plaats van op de vaardigheid waarmee ze dat doen.

Heeft die meneer Jansen ooit zijn slachtoffers gecompenseerd?

Dat musea (niet alleen het Haags Historisch Museum, maar ook Museum De Wieger in Deurne) podium geven aan deze crimineel is een gotspe.

Ton Cremers


Meestervervalser geeft lezing over vervalsing in de kunst

Paco Mens

Op zondag 8 november verzorgt ‘meestervervalser’ Geert Jan Jansen de tweede Gevangenpoortlezing in het Haags Historisch Museum.

De meestervervalser Geert Jan Jansen

Lezing door Geert Jan Jansen

De lezing wordt gegeven door Geert Jan Jansen, die als ‘meestervervalser’ in zijn eentje de hele internationale kunstwereld te kijk heeft gezet. ‘Niet één keer, maar tientallen jaren lang’, zo staat te lezen op zijn website. In deze Gevangenpoortlezing vertelt hij zijn verhaal.

De lezing start om 12.00 uur in het Haags Historisch Museum (Korte Vijverberg 7, Den Haag) en duurt 60 minuten. Kaarten kosten €10 inclusief koffie, museumbezoek en een vrijkaart voor Museum de Gevangenpoort.

Gevangenpoortlezingen rond het thema Kunst & Strafrecht

De Gevangenpoortlezingen zijn een initiatief van Wladimiroff Advocaten in samenwerking met het Haags Historisch Museum. In deze reeks lezingen belichten prominente sprekers maatschappelijk en juridisch actuele onderwerpen. De serie lezingen in 2015-2016 gaat in op het thema Kunst & Strafrecht. Het volledige programma is te vinden op www.haagshistorischmuseum.nl/activiteiten.

De lezingen worden mogelijk gemaakt met steun van het Sebastiaan Genootschap en de Vrienden van het Haags Historisch Museum.

1 comment for “Het Haags Historisch museum is de weg helemaal kwijt

 1. Ton Cremers
  October 27, 2015 at 3:23 pm

  Museum De Wieger in Deurne is blijkbaar ook de weg helemaal kwijt: Geert Jan Jansen, echt en onecht
  27 september, 2015 – 10 januari, 2016
  Museum De Wieger, Nederland
  In De Wieger is van 27 september tot en met 10 januari 2016 het werk van Geert Jan Jansen te zien. Tijdens de tentoonstelling is werk te zien dat hij maakte in de stijl van Nederlandse grootmeesters, aangevuld met eigen werk. Tijdens de tentoonstelling van Geert Jan Jansen ‘Echt en Onecht’ van 27-9 t/m 10-1- 16 geldt een toeslag van 2 euro op de MJK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.