Het Centraal Museum viert de terugkeer van een uniek 16de-eeuws altaarstuk

Hits: 1

Het Centraal Museum viert de terugkeer van een uniek 16de-eeuws altaarstuk in Utrecht met een tentoonstelling over deze aankoop uit de Collectie Goudstikker . Deze expositie duurt van 9 april t/m 9 oktober. Het gaat om de tentoonstelling In stille harmonie.

Het Drieluik met het Laatste Avondmaal, geschilderd door een anonieme meester rond 1521, is een van de weinige Utrechtse altaarstukken die bewaard zijn gebleven. Het Centraal Museum had het schilderij in bruikleen tot 2006.

Toen gaf de Nederlandse staat het terug aan de erven van Jacques Goudstikker, een joodse kunsthandelaar wiens collectie in de Tweede Wereldoorlog in Duitse handen was gevallen. In 2010 is de Stichting Van Baaren Museum er, in nauwe samenwerking met het Centraal Museum, in geslaagd het altaarstuk aan te kopen.

Daarmee is belangrijk cultureel erfgoed voor de stad Utrecht behouden.

In de tentoonstelling wordt de sfeer van het contemplatieve kloosterleven opgeroepen door het altaarstuk te combineren met beelden uit de documentaire Into Great Silence (2005) en ruim 30 religieuze laatmiddeleeuwse en renaissance beelden die al lange tijd niet meer aan het publiek zijn getoond.

Het altaarstuk maakte dus deel uit van de collectie van Jacques Goudstikker (1897-1940), een gerenommeerde joodse kunsthandelaar. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan zijn bloeiende kunsthandel en uiteindelijk ook aan zijn leven. Zijn collectie kwam in Duitse handen in 1940.

meer:

via Het Centraal Museum viert de terugkeer van een uniek 16de-eeuws altaarstuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.