Gps-systeem tegen diefstal bronsbeelden in Nederland – Buitenland – De Morgen

Steeds meer Nederlandse gemeenten schakelen gespecialiseerde opsporings- en beveiligingsbureaus in om diefstal van bronzen beelden te voorkomen. Daarbij wordt steeds vaker geavanceerde technologie gebruikt, zoals chips en gps-systemen.

Het gemeentebestuur van Almelo wil twaalf beelden van chips voorzien. In Nijmegen gebeurt hetzelfde. “We hebben afgelopen najaar preventief tien beelden verwijderd, waaronder het bekende beeld Mariken”, zei een woordvoerder van de gemeente Nijmegen vandaag. Door de hoge bronsprijs worden op openbare locaties steeds meer beelden door dieven van hun sokkel gehaald.

De gemeente Eindhoven besloot ruim zes jaar geleden al om een aantal beelden met chips en een gps-systeem te beveiligen. De gemeente telt zo’n zeventig beelden. “We willen niet zeggen om welke beelden het gaat en hoe het precies werkt. Wel is er sinds die tijd geen enkel bronsbeeld meer gestolen”, aldus een gemeentevoorlichter.

De beveiligingsbedrijven zijn terughoudend met informatie. Eén bedrijf, dat in opdracht van een gemeente werkt, wil anoniem wel een reactie geven. “Niet elk bronsbeeld is geschikt voor deze vorm van beveiliging. Bovendien moet je het zo organiseren dat bij diefstal de zoektocht onmiddellijk kan beginnen.” De kosten lopen al gauw op tot enkele duizenden euro’s per beeld. Volgens het beveiligingsbedrijf zijn het vooral beelden in de prijsklasse vanaf 50.000 euro die met chips en gps worden toegerust. (anp/adv)

via Gps-systeem tegen diefstal bronsbeelden in Nederland – Buitenland – De Morgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.