Geweldig initiatief Nationaal Museum van Wereldculturen

Ex-kolonies kunnen roofkunst terugkrijgen met nieuwe leidraad

Cultuur

Eric Brassem 

Ex-kolonies die kunstobjecten terug willen uit de collecties van het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) weten voortaan welke route ze moeten bewandelen. Het NMVW publiceert vandaag een restitutie-leidraad. Daarin staan criteria opgesomd waaraan verzoeken om teruggave van objecten moeten voldoen.

“Nog nooit is expliciet gezegd dat teruggave van objecten een mogelijkheid is”, benadrukt directeur Stijn Schoonderwoerd van het NMVW, de koepel waarin het Amsterdamse Tropenmuseum, het Museum Volkenkunde in Leiden en het Afrika Museum in Berg en Dal samenwerken. “Nieuw is ook dat wij zeggen welke criteria daarbij van belang zijn.” Schoonderwoerd kan niet inschatten hoeveel objecten zullen worden opgeëist en welke landen zich zullen melden.

De regels gelden alleen voor collecties van museumkoepel NMVW en niet voor andere musea met omstreden kunst, zoals het Rijksmuseum. Schoonderwoerd ziet de leidraad als tussenstap naar landelijk beleid. “De praktijk zal uitwijzen hoeveel claims er binnenkomen en hoe ingewikkeld ze zijn. Op basis van onze ervaringen kunnen we in Nederland toewerken naar landelijk beleid.”

De NVMW stelt een onafhankelijke commissie samen, die claims beoordeelt op grond van de criteria in de leidraad. Het oordeel van die commissie is een advies aan de minister van cultuur. Die moet uiteindelijk beslissen, omdat de collecties van de musea staatseigendom zijn.

Goed nieuws, reageert de Nigeriaanse jurist Folarin Shyllon. “Ik zal mijn regering adviseren een procedure te beginnen en alle Nigeriaanse beelden in het Museum Volkenkunde op te eisen.”

lees verder:

trouw.nl/cultuur/ex-kolonies-kunnen-roofkunst-terugkrijgen-met-nieuwe-leidraad~aec7741d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.