Geen sprinklerinstallatie in het Markiezenhof. ,,Die veroorzaakt evenveel schade als brand. Het water in de leidingen is oud en verzuurd; als dat op een schilderij komt, kun je het weggooien."

Markiezenhof heeft ‘niets te vrezen’

Woensdag 24 oktober 2007 – BERGEN OP ZOOM – Pim van Ginneken, hoofd facilitaire dienst van het Markiezenhof in Bergen op Zoom, zat maandagavond op het puntje van zijn stoel toen hij de beelden zag van de brand in het Armando Museum.

Als hoofd facilitaire dienst is hij al ruim twaalf jaar onder meer verantwoordelijk voor de beveiliging tegen brand. Toch schrok hij niet. ,,Wat in het Armando Museum is gebeurd, brandweer die pas na een half uur zou zijn komen opdagen, is bij ons onmogelijk. Hier staat de brandweer binnen drie minuten op de stoep, want Het Markiezenhof is het paradepaardje van Bergen op Zoom.”.

Het historische stadspaleis, met veel hout, heeft weinig te vrezen, stelt Van Ginneken. ,,We hebben het goed voor elkaar, heeft een onafhankelijk onderzoek pas nog uitgewezen.” Het kan en het móet altijd beter. De eisen van de overheid zijn na de rampen in Volendam en Enschede opgeschroefd. Daarom is hij bezig om de beveiliging in het Bergse stadspaleis aan te scherpen. Dat betekent een modern, digitaal beveiligingssysteem en camerabewaking. En er komt een calamiteitenplan voor de kunstwerken. “Heeft nog bijna geen enkel museum.”

Geen sprinklerinstallatie in het Markiezenhof. ,,Die veroorzaakt evenveel schade als brand. Het water in de leidingen is oud en verzuurd; als dat op een schilderij komt, kun je het weggooien.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.