GEBED ZONDER EINDE: RUUD SPRUIT NODIGT CRIMINELEN UIT MUSEA TE OVERVALLEN EN BAZELT OVER BEVEILIGING

Gebed zonder einde: Ruud Spruit nodigt criminelen uit musea te overvallen en bazelt over beveiliging

30/09/2009 – 20:05

In Het Parool van gisteren is Ruud Spruit geïnterviewd door Henk Schutten over Spruit’s knullig, namelijk gelardeerd met fouten, bewerkte boek Kunstroof.
De opmerkingen van Spruit verdienen nauwelijks repliek. Daar zijn ze te slecht geïnformeerd en te bot voor. De verbijstering slaat echt toe wanneer je leest dat na de inbraak in het Westfries Museum ‘vele tonnen’ geïnvesteerd zijn in de beveiliging – meteen na de inbraak noemde Spruit de beveiliging geavanceerd – maar dat hij die investeringen zonde van het geld vindt omdat criminelen met een pistool een museum kunnen binnenlopen om te halen wat ze hebben willen. De man nodigt letterlijk het criminele wereldje uit.
Natuurlijk is tegen overvallen veel te doen, maar dat heeft Spruit nog niet kunnen bedenken. Wel zaagt hij, tegen beter weten in want ik informeerde hem, door over minuscule chips waarmee gestolen objecten via de satelliet kunnen worden opgespoord. Dat dit nonsens is schreef ik al eerder.
De politie en de gehele Nederlandse museumwereld krijgen van Spruit een veeg uit de pan. De politie maakt een bende van het onderzoek naar de inbraak en diefstal in het Westfries Museum en de Nederlandse museumwereld negeerde de pogingen van Spruit de neuzen dezelfde kant uit te krijgen in zijn strijd tegen diefstal. Van die pogingen is mij niets bekend, maar mocht Spruit ze ondernomen hebben dan is het volkomen logisch dat de museumwereld die genegeerd heeft. Geen verstandige museumdirecteur laat zich leiden door iemand wiens museum door verwaarlozing van het beveiligingsbeleid leeggeroofd is.

Spruit weet beter dan de politie hoe de inbraak in zijn museum te onderzoeken en Spruit zal de hele Nederlandse museumwereld wel even voorlichten. De man heeft megalomane trekjes. Als hij het allemaal zo goed weet waarom heeft hij dan de inbraak en diefstal in zijn museum niet weten te voorkomen? Let wel, dat was geen gewapende overval maar een ordinaire inbraak waarbij op kinderlijk eenvoudige wijze het middeleeuwse beveiligingssysteem onklaar werd gemaakt. De ouderwetse bewegingsmelders werden namelijk tijdens de openingsuren door de criminelen afgeplakt. Wanneer Spruit het zo goed meent met zijn voortrekkersrol in de museumwereld dan had hij meteen na de inbraak open kaart moeten spelen en zijn collega-directeuren eerlijk informeren over wat er gebeurd was en zich niet moeten verschuilen achter leugens over de feiten.
De publieke uitlatingen van Spruit zijn zo langzamerhand ronduit pijnlijk. Is er echt niemand in zijn naaste omgeving die hem tegen zichzelf kan beschermen?

Ton Cremers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.