De diefstal van zeven bronzen beelden uit de tuin van het Larense Singer Museum, in januari van het vorig jaar, was onderdeel van een ware rooftocht. De lange aanklacht van justitie tegen drie verdachten, allen afkomstig uit het Gooi, bevat een waslijst aan feiten.

Diefstal beelden museum onderdeel ware rooftocht. De drie moeten maandag en dinsdag voor de rechter verschijnen. Hoofdbestanddeel is de beeldenroof uit de museumtuin, in de nacht van 16 op 17 januari 2007. De rovers reden het toegangshek met grof geweld plat, om vervolgens met niet veel minder geweld de beelden van hun sokkel te rukken.Onder de gestolen kunstwerken in Laren – met een gezamenlijke, geschatte waarde van ruim 1,3 miljoen euro – bevond zich een afgietsel van het wereldberoemde beeld ‘de Denker’ van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917). Het beeld werd twee dagen later zwaarbeschadigd teruggevonden, waaruit kon worden opgemaakt dat het de rovers niet om de kunstwerken als wel om het voor de werken gebruikte brons te doen was.

Het Singer Museum zag zich genoodzaakt als gevolg van de roof de beeldentuin maandenlang te sluiten. Vorig jaar juni maakte het bekend dat de Denker ondanks de ernstige verminkingen gerestaureerd zal worden.

In de twee maanden die aan de roof in Laren voorafgingen, zouden de verdachten (23, 36 en 41 jaar oud) zich aan de ene diefstal na de andere hebben schuldig gemaakt, waarbij verspreid over het land werd toegeslagen. In de nacht van 11 op 12 januari verdwenen er vijf beelden in Huizen, twee dagen later vier in Soest. Eerder maakten de dieven beelden buit in onder meer Valkenburg, Loosdrecht , Maarssen, Berg en Terblijt, Elburg, Uithoorn en Bilthoven.

 

Post navigation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.