Bij de inbraak in het Singer werden snippers papier gevonden van een uitgedraaide routeplannerpagina. De route wees als beginpunt het huis van de man uit Muiderberg aan.

Rooftocht door het land

AMSTERDAM – ”De verdachten hebben in heel Nederland onvervangbare kunst verwoest en komende generaties de kans ontnomen daarvan te genieten.” De officier van justitie eiste gisteren zes jaar cel tegen een 41-jarige inwoner van Muiderberg en een 36-jarige man uit Muiden. Een 23-jarige medeverdachte hoorde twaalf maanden cel tegen zich eisen, waarvan vier voorwaardelijk.

De twee mannen hebben volgens justitie ruim een jaar geleden een ware rooftocht gehouden door het hele land. Doelwit waren beeldentuinen van musea, zoals het Singer in Laren, galeries, maar ook tuinen van particulieren en kunstenaars. Er is voor 1,7 miljoen euro aan schadeclaims ingediend. Hoewel Singer in Laren – waarvan onder meer een afgietsel van de beroemde Franse beeldhouwer Auguste Rodin werd vernield – de hoogste claim op tafel legde (1,2 miljoen), maakt het museum waarschijnlijk geen kans op toewijzing.
De Amsterdamse rechtbank en de officier van justitie vonden de onderbouwing van het schadebedrag niet duidelijk. Directeur Reinier Sinaasappel van Singer: ”Dat is verrassend, omdat we die in overleg met de officier van justitie hebben opgesteld.” Het museum wacht het einde van het proces af en besluit dan over het civiel aansprakelijk stellen van de verdachten.
De politie kwam het duo eenvoudig op het spoor. ”Bij de inbraak in het Singer werden snippers papier gevonden van een uitgedraaide routeplannerpagina. De route wees als beginpunt het huis van de man uit Muiderberg aan.”

Dat er gebruik moest worden gemaakt van een routeplanner, was niet zo verwonderlijk. Beide verdachten, die alles ontkennen, waren nog nooit van hun leven in een museum geweest. Van de meeste van de tientallen beelden is niets meer teruggevonden. Die werden in brokken gezaagd en voor drie euro per kilo omgesmolten.

http://www.parool.nl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.