Axa campagne naar aanleiding van roofovervallen mosterd na de maaltijd? Onafhankelijk alternatief: gratis risicoanalyse voor musea dankzij overheidssubsidie.

Tijdens de jaarwisseling 2007/2008 gingen in Nederland een tiental scholen in rook op door baldadige brandstichtingen. Nederland vierde folkloristisch feest en dat kan blijkbaar niet zonder vernielingen. Begin januari was een gedupeerde schooldirecteur in Het Journaal die vertelde mailings te ontvangen van bedrijven die schoolinrichtingen aanbieden. “Van dat soort bedrijven gaan we dus niet kopen”, zo was het commentaar.

De AXA campagne naar aanleiding van de gewapende overvallen op musea in Zwitserland doet denken aan de bedrijven die na de schoolbranden meenden een gat in de markt te zien.

Sinds 1975 was er gemiddeld 1 gewapende overval op een museum per jaar. De afgelopen vijf jaar neemt het aantal overvallen toe. De meest geruchtmakende was de overval op het Munch Museum in Oslo, maar er waren ook overvallen op een kasteel in Schotland, waar een Leonardo da Vinci schilderij werd gestolen, in Nice, Sao Paulo en nu in Zwitserland.

Het initiatief van AXA is niet alleen opportunistisch maar ook mosterd na de maaltijd. Het verbaast bovendien dat AXA in zijn persbericht mogelijke maatregelen tegen overvallen publiceert. Dit is zeer ongebruikelijk. Overvallers kunnen hier namelijk hun voordeel mee doen. Het Ministerie van OCW subsidieert via de Mondriaanstichting al vier jaar het verrichten van risicoanalyses bij erfgoedbeheerders. Dus niet alleen musea, maar ook bibliotheken, archieven en kerken met kostbare collecties kunnen gratis een analyse laten verrichten. Bij die analyses wordt niet alleen gekeken naar het risico overval, maar ook inbraak, diefstal overdag, brand, interne diefstal, vandalisme en andere vormen van agressie.De service van AXA is niet alleen laat maar tevens niet nieuw. Klanten van AXA kunnen rekenen op een gratis risicoanalyse.  Musea die geen klant zijn, maar waarvan AXA natuurlijk wel hoopt dat ze klant worden, krijgen deze analyse tegen een geringe vergoeding.  AXA collega CHUBB meldde zich vandaag ook al met een persbericht over advisering voor potentiele slachtoffers. De concurrentiestrijd is begonnen.

De analyses die het Ministerie van OCW subsidieert zijn voor alle musea, mits de collectie (gedeeltelijk) van nationaal belang is, gratis en onafhankelijk.

Meer informatie: http://www.mondriaanfoundation.nl

info@mondriaanfoundation.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.