Museum Security Network

AMSTERDAM – De politie stelt samen met de dienst erfgoedinspectie een onderzoek naar het Iconenmuseum in Kampen. Mogelijk zijn sommige iconen uit de collectie geroofd uit Cyprus.

AMSTERDAM – De politie stelt samen met de dienst Erfgoedinspectie een onderzoek naar het Iconenmuseum in Kampen. Mogelijk zijn sommige iconen uit de collectie geroofd uit Cyprus.

De dienst Erfgoedinspectie werd twee jaar geleden al getipt over de mogelijke dubieuze herkomst van iconen in het Kampense museum. De melding was afkomstig van beveiligingsexpert Ton Cremers, die in mei
2007 een lang onderhoud had met voorzitter Helmich Heutink van de Alexanderstichting, die het Iconenmuseum beheert.
Tijdens dat gesprek vroeg Cremers, voormalig hoofd beveiliging van het Rijksmuseum, aan Heutink of hij ook uit Cyprus afkomstige iconen bezat, aangezien de Grieks-Cypriotische kerken de afgelopen decennia veel te lijden hadden van plunderingen.
“Tot mijn verbijstering vertelde Heutink dat hij twee Cypriotische iconen van een Duitse handelaar had gekocht,” zegt Cremers. “De Duitse handelaar zou Heutink hebben geadviseerd twee iconen niet in zijn museum tentoon te stellen, omdat hij dan problemen zou kunnen krijgen met de Cypriotische autoriteiten.”
Cremers lichtte meteen de dienst Erfgoedinspectie in, maar daar zag men geen noodzaak actie tegen het museum te ondernemen. Mails die Cremers aan Erfgoedinspectie stuurde, bleven daarna onbeantwoord.
Wel bleek uit correspondentie met het museum dat Erfgoedinspectie kort na de tip van Cremers contact had gezocht met Heutink.
Onlangs vond op verzoek van Cremers een onderhoud plaats met Erfgoedinspectie, waarin hem werd meegedeeld dat de politie alsnog een onderzoek instelt naar de herkomst van de iconen.
Alle stukken uit de collectie van het Kampense museum zijn de afgelopen maanden gefotografeerd. Een politiedeskundige heeft de afbeeldingen vorige week overhandigd aan de Grieks-Cypriotische autoriteiten.
Cremers is woedend over de gang van zaken: “Dit is verspild belastinggeld. De uitkomst van dit onderzoek is honderd procent voorspelbaar.”

Bij het Iconenmuseum en de Erfgoedinspectie was niemand bereikbaar voor commentaar.

HENK SCHUTTEN,

Het Parool

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.