Museum Security Network

32 maanden cel na diefstal Auschwitzbord

De Poolse openbaar aanklager Arthur Wrona heeft eerder bekendgemaakt dat een Zweedse burger het ‘Arbeit macht frei’-bord van Auschwitz heeft besteld en laten stelen. Voor de roof bezocht hij samen met twee Polen het voormalige concentratiekamp. Hij heeft de mannen daar laten weten dat ze het bord moesten stelen.

De politie in Polen heeft het ijzeren bord ‘Arbeit macht frei’ uit het voormalige naziconcentratiekamp Auschwitz in drie stukken teruggevonden.
Polen loofde een beloning uit van 115.000 zloty (ruim 27.000 euro) voor de tip die tot de vondst zou leiden. De beloning was uitgeloofd door het Auschwitz-museum, de politie en mensen die anoniem willen blijven.
Een Zweedse neonazileider gaat 32 maanden de cel in, omdat hij het bord bij de ingang van het concentratiekamp Auschwitz in Polen had laten stelen. De man is dat overeengekomen met aanklagers, meldde het Openbaar Ministerie in de Poolse stad Krakau donderdag.’Miljonair achter diefstal AuschwitzbordAuschwitzdief uitgeleverd aan PolenPolen stuurt drie Auschwitzdieven de cel inUitlevering neonazi om Auschwitz-diefstalDe man riskeerde tien jaar cel als hij in Polen zou zijn veroordeeld. ,,Door het akkoord heeft hij twee jaar en acht maanden celstraf in Zweden geaccepteerd”, aldus de Poolse aanklager.De Zweed was in februari opgepakt op Pools verzoek. Hij werd ervan verdacht het beruchte bord ‘Arbeit macht frei’ te hebben laten stelen. Vijf Poolse mannen werden opgepakt voor de feitelijke diefstal van het 5 meter lange bord. Drie van hen zijn veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Twee anderen moeten nog voorkomen. Het bord werd teruggevonden.In de gaskamers van Auschwitz zijn een miljoen Joden omgekomen in de nazitijd.
http://www.depers.nl/buitenland/527030/Cel-na-diefstal-Auschwitzbord.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.